#1: Handsfree-kontoret

#1: Handsfree-kontoret

Allt fler börjar nu släppa upp pausknappen, för att så snabbt som möjligt ställa om till en ny verklighet. Hur kommer post-Covid-19-kontoret se ut? I tre artiklar delar vi med oss av insikter från våra spaningar. Först ut handlar mycket om att minska risker för smittspridning.

Form follows fear.
I sviterna av pandemi och smittspridning har vi antibakteriella mässingsdörrar, breda boulevarder och extremt välventilerade byggnader.

Renare luft och mer space
Ett första steg, tror Darren Comber på Scott Brownrigg, är krav på effektiv luftrening och öppningsbara fönster. Det brittiska designföretaget Design Research Unit förutspår Cell-kontorets återkomst. Pandemin bryter trenden kring co-working-ytor, när företag vill undvika att sätta sina team i ett och samma rum, eller tillsammans med andra företag. I takt med fler cell-kontorslösningar minskar trenden med förtätningen i öppna planlösningar.

Teamarbete, fast på distans
Arjun Kaicker på Zaha Hadid Architects är inne på samma tankebana när han ser framför sig både bredare korridorer och större dörröppningar. Avdelningar får fler skiljeväggar och antalet trappuppgångarna ökar. Innan Covid-19 har allt handlat om att skapa förutsättningar för att bryta ner barriärer mellan team. Morgondagens kontorsytor kommer inte längre att gränslöst flyta in i varandra. Och när människor inte ska sitta nära varandra förändras möbler och deras funktion. De stora skrivbordens återkomst är därför en god gissning. Minimiyta per person på kontoret kan till och med komma att regleras av lagstiftning.

”Handsfree kontoret”
En stor bov i smittspridningen är att vi tar i kontaminerade ytor. Lösningen kan vara hands-off – att inte ta i vare sig dörrar, handtag, hissknappar eller något annat som virus fäster sig på. Smarta appar, rörelsesensorer och ansiktsigenkänning skapar ”kontaktlösa vägar” på kontoret. Begreppet handsfree får därmed en ny innebörd. Det kommer inte bara att handla om telefoner och datorer. Det har också att göra med en tryggare och mer smittfri arbetsplats.

Nya stadsstrukturer
Sista spaningen i denna artikel handlar om att minska den så kallade ”människo-densiteten”. I mer vardagliga ordalag betyder det att gå till botten med stadens struktur. Coronaviruset blir en katalysator som ger det lokala och nära större betydelse. Det i sin tur betyder att decenniernas strävan mot mer centralisering får ge vika för en decentralisering.
Nästa artikel har fokus på det personliga mötet, mitt i allt det virtuella.

Källa: The Guardian, Forbes, Washington Post, Work Design Magazine

Nomono Duo är en perfekt arbetsplats med tydliga avgränsningar, välj material och elhantering efter Ert eget behov på Er arbetsplats, se mer på www.horreds.se

Nomono är självklart både Svanenmärkt och Möbelfaktamärkt!

 

Handsfree-kontoret Horreds post corona2 (002)