FOCUS

Öppet landskap eller enskilda rum? Över hälften av alla som arbetar på kontor väljer att sitta tillsammans.

Men en studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet visar att alltför stora landskap ger en högre stressnivå.

Därför är det klokt att minska de stora ytorna och komplettera med fokus baserade rum för t ex grupparbeten och research. De fokus baserade rummen skräddarsys med fördel för att locka fram olika sinnesstämningar, och innehåller de verktyg som krävs för rummets syfte.

Den omtalade gigg-ekonomin påverkar också med sin inneboende flyktighet. Den kräver en rejäl motvikt. Och där spelar kontorets funktion och attraktion en avgörande roll. Det fysiska kontoret blir ett epicentrum för kunskapsutbyte och nätverkande. Det är här du ska vilja träffas och mötas. Det traditionella kontorstänket förflyttas alltså mot ett hubb-tänk som påverkar såväl yrkesroller som funktionaliteten i lokalerna.

Transparens. Etik. Hållbarhet. Tre värderingar som står högt i kurs idag, och som är centrala för många varumärkens lyskraft. I alla fall de som gått från att vara ett ”black box brand” till ett ”glass box brand”.

Det senare innebär att öppna upp och tillåta insyn. Om att göra det som är rätt, att behandla människor – kunder som medarbetare – med respekt. Några varumärken och företag har till och med gått så långt att de öppnar upp sina forskningsavdelningar och offentliggör tidigare hemliga processer. Nu bjuder man istället in, och produktutvecklar tillsammans med kunden eller konsumenten.

Inredning som passar för nästa nivå av aktivitetsbaserat är vår nyhet Tapp project table och Grand chair. Det är duon Stefan Borselius och Thomas -Bernstrand som designat denna lekfulla möbelsvit inspirerad av mötet mellan prestation och mjuka mötesytor.

1936 såg vår farfar behovet av genomtänkta funktionsmöbler. Sedan dess har vi gjort våra möbler här i den lilla bruksorten Horred. Recepturen bakom vår idé är enkel: Låt hantverk och yrkeskunnighet gå hand i hand med ett långsiktigt designtänk. Genom åren har vi mejslat fram en kultur där varje liten detalj och yta har ett syfte. Och en fin egenskap är att möblerna står pall för att flyttas och sättas i nya sammanhang genom sin inbyggda hållbarhet och finish. Det är vi riktigt stolta över.

Per-Ola Johansson, vd.

Focus_2020 700 punkter