Har du tänkt på hur fantastiskt lösningsfokuserade vi människor? Pandemin har definitivt fört med sig innovationskraft. Långa perioder av hemarbete har inneburit ändrade resmönster, att man hellre handlar från lokala aktörer och massa upptäckarglädje. Ett skifte för många i hur vi lever, arbetar och umgås. En normalarbetande i västvärlden spenderar 225 timmar per år att pendla och här har Forbes sett en minskning med hela 50%. I de yrken som tillåter det har man hittat nya platser i sin omgivning att jobba på när man behövt ta steget utanför hemmet. I en undersökning gjord av Accenture uttryckte hela 79% i Sverige en önskan om att arbeta från en tredje arbetsplats – en plats som varken är kontoret eller hemmet. Exempel som angavs var caféer och hotell-lobbys. Denna önskan bygger på att kunna pendla färre timmar, fokusera bättre på arbetet och vistas bland andra människor, inte nödvändigtvis kollegor. I alla fall några dagar i veckan. Samtidigt finns undersökningar på att man känner sig mer inspirerad, produktiv och välmående när man är ”on site”/på kontoret.
Antalet co-working-kontor ökar då det ger flexibilitet, hög servicegrad och nära till samarbeten över gränserna. Hela 42% av den arbetande brittiska befolkningen föredrar ett sådant kontor. I England och i USA har man gjort om lokaler i köp- och resecentra, som blivit tomma, till co-working och pop-up-kontor. Men det ställer såklart helt andra och mycket högre krav på kvalitet och flexibilitet eftersom fler personer använder samma arbetsbord vid olika tidpunkter. Rum, teknik och sittgrupper och ska hålla för allas önskade inställningar och grupperingar för att inte kompromissa med design och kreativitet. Ett exempel är Vasakronans Arena Segel i Stockholm, dit vi har levererat både mötes- och arbetsplatser. https://vasakronan.se/arena/arena-sergel/
”The 15 minute city” – ett koncept med ett långsiktigt och hållbart stadsdels-tänk introducerat av Carlos Moreno. Idén bygger på att allt finns inom 15 minuters gångavstånd och ifrågasätter stadsplaneringen. Något som har vunnit flera beslutsfattare och stadsplanerares hjärtan världen över. Varför ska man lägga tid på att ta sig till andra sidan av stan när man behöver utföra ett ärende eller arbeta? Tid som inkräktar på livskvaliteten. Varför är inte städerna byggda för oss människor i stället för trafiken? Man ska kunna gå till jobbet, leva hemmalivet, gymma, handla mat samt ha kultur och fritidsaktiviteter i sin närhet. Behöver en gata vara högljudd och förorenad? Varför inte trädgårdsgator, kantade av träd och lokal handel? Konceptet främjar ekologi, det sociala kvarterslivet och delaktighet. Städer är platser för ekonomisk dynamik men vi behöver tänka om och göra dem mer sköna. Borgmästare Anne Hildago i Paris uppmuntrar konceptet på bred front. Även Bogotá, Portland och Melbourne har skapat sina egna versioner. Det handlar också om att utnyttja redan byggda kvadratmetrar optimalt, t ex en skola som innehålla andra stadsaktiviteter kvällstid eller lokaler med tillverkning dagtid som förvandlas till sportklubb kvällstid. Städer delas upp i kvarter som utformas så att vi kan leva, arbeta och frodas i dem.
15-minuters-livet kräver flexibilitet, hög kvalitet och anpassning utifrån människan. I den lilla bruksorten Horreds har vi långsiktig tillverkning av bord, stolar och mötesmöbler som ska hålla livet ut. De är försedda med Möbelfakta och hela 90 % är Svanenmärkta.
Vill du veta mer om hur vi möter människan och den moderna arbetsplatsen, hör gärna av dig!
//Per-Ola Johansson, VD på Horreds AB