Well-being spaces

I förra spaningen diskuterade vi strategier och planer för att återvända till kontoret och touchade redan då vikten av empati. Nu fokuserar vi på arbetsplatsens välmående i hybrid-tider. Hela fyra generationer ska dessutom tas hänsyn till: Generation Z, millennials, Generation X och Baby Boomers. Alla med en unik syn på arbete. Här utforskar vi de viktiga och skiftande attityderna som krävs för att skapa inkluderande och välmående arbetsplatser.

FRAMEs paneldebatt

I en paneldebatt, initierad av FRAME, med internationella ledare på stora bolag diskuterades hur företag kan förbättra välbefinnandet på arbetsplatsen. Här är några av insikterna:

  • Lisa Britz från LinkedIn poängterar vikten av individens valmöjlighet, att skapa säkra, inkluderande och tillgängliga arbetsplatser för att bygga en stark grund för välbefinnande hos hela teamet. ”När du kommer in i rummet med dina kollegor, bygger du socialt och viktigt kapital.” LinkedIns nya flagship är designat helt för hybridarbete och välmående med stor variation sittytor snarare än fasta platser.
  • Fysiska faktorer, som naturligt ljus, frisk luft och biofila material, spelar stor roll. Våra miljöer har utvecklats snabbare än vår biologi, förklarade Christina Blach, från Lys Technologies, som producerar belysningssystem anpassade till naturliga dygnsrytmer. Hon lyfte fram forskning som jämförde moderna arbetare med grottmänniskor. ”Vi tillbringar mer tid inomhus i grottor än vad grottfolket gjorde, de sov bara i grottorna, och nu arbetar vi i dessa grottor hela dagen.”
  • Fastighetsutvecklingsföretaget Edge Workspaces använder Leesman, för att ta fram data om välmående på arbetsplatser. Insikter och learnings används som underlag för inredningsdesigners.

Ungas syn på Arbete

Gen Z, uppvuxna med TikTok och sociala medier, förkastar ”slit-kulturen” och övertid. Trots det så är det inte brist på ambition. Tvärtom är Gen Z rapporterade som den mest stressade generationen på arbetsplatsen. De kämpar med oro över levnadskostnader och påverkas fortfarande av isoleringen från COVID-19-pandemin enligt en global undersökning från 2022. Flexibla arbetsarrangemang, initiativ för balans mellan arbete och privatliv samt främjande av en positiv och inkluderande arbetskultur är avgörande för att skapa en miljö där unga arbetstagare kan blomstra.

Överge stereotyperna!

Att skapa en levande arbetskultur för unga, erbjuda flexibilitet för livspusslande föräldrar och undvika att avskräcka äldre medarbetare. Alla ska få plats och känna sig inkluderade. För att tillgodose olika användarbehov skapas mångsidiga arbetsutrymmen på kontoren, där arkitekter och inredningsdesigners inspireras av hospitality-sektorn, allt från bibliotekslika skrivbordsrader och hotellobbys till livliga caféer och hemmamiljöer.

Enligt sociologen Mauro Guillén är tiden för generell åldersetikettering avslutad. Hans bok ”The Perennials: The Megatrends Creating a Postgenerational Society” förutspår att teknologi kommer att leda till en mer flytande och flexibel livsapproach. ”Perennials” är de som går utanför och struntar i traditionella åldersstereotyper och förväntningar. Vi är trotts allt människor allihop som tycker om att trivas.

 

Optimera mentorskap mellan generationer

För att få ett utbyte mellan flera generationer som arbetar sida vid sida skapas naturliga utrymmen för kunskapsdelning som bjuder in till samtal och informella möten. Enligt en undersökning av Unispace och CoreNet gynnar kontorscaféer, och andra avdramatiserande ytor, interaktion mellan olika hierarkiska nivåer och åldrar. Dessa utrymmen hjälper till att ta bort barriärer och skapar en känsla av kamratskap, vilket möjliggör överföring av kunskap och expertis från en generation till en annan.

Horreds take

Människan står i centrum för möbeldesign, som alltid. Möblerna ska stödja behovet av dynamiska miljöer som tar hänsyn till en välmående arbetsplats, oavsett kultur och generation. T ex Mute Focus som finns i en helklädd variant, ger en mjukare känsla som bjuder in till privata samtal. På samma sätt introducerar vi den nya svängda modellen av Log. Vi ser också att arbetsbord och förvaring ofta väljs i varmare kulörer och träbetser.  Att vara en naturlig del i skapandet av en inkluderande atmosfär och en hållbar framtid känns självklart. Besök gärna vår fabrik så kan vi diskutera specialanpassningar och visa vår tillverkning. För inspiration, surfa in på www.horreds.se.

Hälsningar Per-Ola Johansson

Källor: Next Big Idea Club, FRAME, Work In Progress

Fler nyheter

VINST I GERMAN DESIGN AWARD 2025!

Vi firar att Nomono Compact har fått utmärkelsen German Design Award Winner 2025 Vi är stolta över att kunna meddela att Horreds har vunnit det

GÖTEBORG : HÖSTFEST

Välkommen till Studio L6 Vi på Horreds och Studio L6 vill gärna bjuda in dig till vår härliga höstfest! Det blir en kväll fylld av

MALMÖ : HÖSTFEST PÅ SLUSSGATAN 10

Välkommen på höstfest på Slussgatan 10! Den 24 oktober är det dags för höstfest och vi på Horreds, tillsammans med Ateljé Lyktan, Gulled, Blå Station,

NYTT SHOWROOM : R40 CENTER I STOCKHOLM

Vi har nu flyttat vårt Stockholms-showroom till den nya adressen R40 center på Rosenlundsgatan 40. Detta moderna och dynamiska showroom är en del av Sthlm

OSLO: VÄLKOMMEN TILL SKØYEN DESIGN FESTIVAL

Skøyen Designfestival – En Hyllning till Kreativitet och Design! Skøyen har nyligen utvecklats till ett centrum för kreativitet, design, konst och arkitektur, där vi på

Ta del av vårt designbrev!

Prenumerera på Horreds designbrev och ta del av en värld fylld med inspiration, nyheter, inbjudningar och spännande design-diskussioner! Var den första att få veta om våra senaste kollektioner och exklusiva events. Anmäl dig idag och låt dig inspireras! 

Kontakta oss

Vill du veta mer, välkommen att kontakta oss.

+46 320 184 00
info@horreds.se

Våra showroom

R40
Rosenlundsgatan 40
118 63 Stockholm, SWEDEN
+46 738 28 00 15 (Anders)

Studio L6
Lasarettsgatan 6
411 19, Göteborg, SWEDEN
+46 702 41 99 69 (Per)

Slussgatan 10
SE-211 30 Malmö, SWEDEN
+46 702 41 99 69 (Per)

Studio Krøger AS
Nobelsgt 18
N-0268 Oslo, NORWAY
+47 90 02 89 98 (Ernst)